ABOA

četrtek, 25. avgust 2011

ARHITEK-TURA PO ISTRI

Če vam viseče mreže in opoldanske bevande ne bodo prehudo otopile čutov, je po hrvaški obali raztresenih toliko sodobnih arhitekturnih poslastic, da jih boste opazili kar mimogrede. Začenši v bližnji Istri z nedavno zgrajenimi  javnimi objekti in ureditvami, se bo primerjava s skopo arhitekturno produkcijo  na slovenski obali ponujala kar sama.
Že par kilometrov čez mejo novo spoštljivo dopolnjuje staro. Poleg nove športne dvorane arhitekta Maria Perosse se Novigrad ponaša  s sodobno oblikovanim lapidarijem  - prostorom za hranjenje kamnitih zgodnjesrednjeveških spomenikov iz bližnje katedrale. Arhitekti  reškega biroja Randić-Turato so izhajali iz dejstva, da je Novigrad istrsko mestece z nenavadno veliko zelenimi parkovnimi površinami. Lapidarij ob parku mestne katedrale je zato načrtovan tako, da je prehod iz parka v 'notranjost' skoraj neviden. Poleg lebdeče strehe ga sestavljata le dve visoki masivni škatli iz črnega vidnega betona, okoli katerih lahko obiskovalci zakrožimo kot med drevesnimi debli. Betonska volumna na izvirnem mestu stare cerkve posnemata tlorisni odtis oltarja in šestkotne krstilnice z ostanki ciborija. Skozi temino njune notranjosti proseva snop nadsvetlobe iz odprtine na strehi. Ko je steklena fasada na zunanjem obodu zložena, se mimodoči preprosto moramo sprehoditi skozenj. Skupaj s krasno detajliranim kamnitim tlakom zunanje ureditve je novi 'Lapidarium' postal kraj srečevanj, javni objekt, ki s spretno umeščenostjo in odprto  sodobno zasnovo oplaja javni prostor in spodbuja živahnost starega mesta.




















Istrsko arhitek-turo nadaljujemo malo bolj južno v Balah. Vasice in njene nekaj kilometrov oddaljene obale se starejši (hipiji) spominjajo z nostalgijo, v njuna ogromna kampa pa še danes prihajajo tisoči. Leta 2006 je bilo zagrebškemu biroju 3LHD, ki je tudi sicer načrtoval revitalizacijo vasice, zaupano projektiranje manjše športne dvorane ob obstoječi osnovni šoli. Ta naj bi kot največji objekt na vasi (poleg cerkve) služila tudi kulturnim in drugim družabnim mestnim dogodkom. Izhajajoč iz spoštovanja do bogatega kulturnega in zgodovinskega izročila mediteranskega vaškega okolja je zrasla dvorana, ki se želi čimbolj neopazno stopiti z okolico. Zato je njen volumen z rahlo poševno nesimetrično dvokapno streho delno vkopan v teren in z izjemo steklene vhodne fasade v celoti obložen s 'suhim zidom'- suhi zid je način gradnje malih istrskih poljskih hišic 'kažunov'. Objekt se z mimikrijo v kamnu približuje vaški arhitekturi drobnega merila. Konstrukcijska zasnova in celotna izvedba projekta je bila skrajno racionalna – uporabljeni so tako armiranobetonski kot suhozidni prefabrikati, saj je bilo trajanje gradnje skupaj z načrtovanjem omejeno na le 11 mesecev. 



Naj priporočim še nekaj istrskih destinacij, ki bodo v vas vzbudile mogoče prav toliko občudovanja kot čaščeni stari arhitekturni spomeniki iz agencijskih letakov: nedavno odprti velikopotezni hotel Lone v Rovinju, edini hotel na Hrvaškem z  visokoletečo oznako Design Hote (www.3lhd.com); šolski kompleks v Velikem Vrhu pri Puli, ki je bil po požaru prav tako zgrajen bliskovito, a premišljeno; Pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla I na Trsatu (www.randic-turato.hr);  - če omenimo le javne stavbe in se omejimo na obalo hrvaške Istre. 





























Hja, itinerarju pa bi zelo težko pridali kakršnokoli omembe vredno sodobno stavbo ali ureditev v slovenski Istri, ki se je dejansko zgradila. Medtem ko se lahko Izola, krasno ribiško mesto, ponaša z najmanj realizacijami glede na število narisanih projektov, arhitekturnih delavnic ter natečajev , se po ulicah starega mestnega jedra Kopra hodi po tlaku iz umetnega kamna, o gradbinski polomiji piranskih kiklopov pa tudi ne gre izgubljati besed. Naj na naši obali odprejo oči, če že imajo pogled na odprto morje. 

Janja Brodar
foto: Damir Fabjanić, arhiv birojev
objavljeno v reviji Polet 25.8.2011

Ni komentarjev:

Objavite komentar